top of page
IMG-20161011-WA0036.jpg

עזוב הכל, סגור איתו חשבון

1 באפריל 2017

יוצא לנו לפגוש הרבה הרבה אנשים בדרך. מכל העולם, בכל הגילאים, מינים, גבהים וכולי וכולי
אנחנו מדברים, מקשקשים קצת, ואז באה השאלה "כמה זמן אתם מטיילים?" - ואז הם המומים.
אם מדובר בנשים, השאלה הבאה היא "ומה עם בית הספר? לא מתגעגעים למשפחה? מה עושים אם חולים? וכאלה..
הגברים, חחח, ישר אפשר לראות איך הם עושים חישובי בזק, סופרים את הילדים, מכפילים במספר הארוחות ביום, עלות לחדר משפחתי, טיסות, ואז באה השאלה: "סלח לי, אני לא רוצה להישמע חטטן, אבל, אם יורשה לי, כמה עולה לכם כל הטיול הזה?", "במה אתם עובדים?" וכאלה..

בפרק הזה אנסה לשפוך קצת אור על נושא התקציב המשפחתי שלנו, איך הגענו אליו, האם אנחנו עומדים בו ומה איפשר לנו לצאת לטיול הזה בכלל.

בניגוד לרוב המשפחות שפגשנו וקראנו עליהן, אנחנו איננו עצמאיים. איננו מדריכי יוגה וגם לא עובדים דרך האינטרנט. שנינו שכירים, משלמים משכנתא (פחחחבעעעע עד מתי???), משייטים לנו ברוגע במינוס תמידי וגוררים הלוואה מעיקה שיושבת לנו על הכתף לא כמו עז, כמו באפאלו.
אבל מה? כשרוצים, ובדרך כלל רוצים - מתנהלים כלכלית באחריות והכי חשוב - ביחד.
בטח אתם שואלים את עצמכם איך הוא אומר התנהלות כלכלית אחראית והוא במינוס? תשמעו, אני לא בדקתי איך זה עובד במשקי בית אחרים, אבל שני שכירים, עם שלושה ילדים (ארבעה כולל אותי) כששני ההורים סטודנטים כל שנה כבר כמה שנים... פאק איט, נהיה במינוס. אלה הן שנים של השקעה והתפתחות, המינוס בבנק לא מפחיד אותי ולא מעיק לי על הנשמה בכלל. אני יודע שזה זמני לחלוטין. אגיד לכם יותר מזה, אנחנו יכולים לצאת ממנו בקלות. אבל זה יבוא על חשבון מסעדה עם אשתי פעם בשבועיים , אופניים לילדים כשהם מבקשים ואיזה אייפון חדש כל כמה זמן - למה מי מת?
הגענו להחלטה לצאת לטיול. יופי, מה עושים?
ראשית אני חייב לציין שלתכנן טיול כזה זה פרויקט. צריך להתכונן אליו. לתכנן אותו לאט, באחריות, עם לוח זמנים, חלוקת תפקידים ותוך התייחסות לכל האספקטים שקשורים אליו, ויש לא מעט. והכי חשוב - ביחד.

עשינו חישוב מתי נפתחת לנו קרן השתלמות (לא שמנה במיוחד, כ 50 אלף ש"ח) והחלטנו שבמקום לקנות רכב חדש או לשפץ את הבית, נשריין את הכסף לטובת הטיול.
התחלתי להניע תהליך של בקשת חופשה ארוכה ללא תשלום מהעבודה, לא היה קל. במקביל התחלתי "לחסוך" בימי חופשה בתשלום שמגיעים לי על פי חוק כך שאצבור כמה שניתן עד לנסיעה.
כשנה לפני הנסיעה המתוכננת פרסמנו את הבית שלנו להשכרה. חשבתי שיעברו שלושה / ארבעה חודשים עד שאמצא שוכרים. לא תיארתי לי שכעבור יומיים תגיע אלי משפחה לחוצה שתפנה אותי מהבית תוך שבוע. עברנו להתגורר אצל חמתי. אבל לא סתם - יש יעדים למהלך הזה
 

  • לצמצם משמעותית בהוצאות - צ'ק

  • לצאת מהמינוס - צ'ק

  • לשלם כרטיסי טיסה - צ'ק

  • לשלם על הציוד לנסיעה - צ'ק

  • לקנות ביטוח נסיעות הולם - צ'ק

  • לאכול טוב - ביג צ'ק (אוכל של סבתא)

  • והכי חשוב - להיות יחד

  •  

 

הכל עבד כמו שעון ולפי הספר. כחודש לפני הנסיעה עברנו אל אמא שלי כדי להתמלא קצת ממנה לפני הנסיעה. מכרנו את הרכב שלנו (זניח - גרושים). וערב הנסיעה מצאנו את עצמינו עם יתרה חיובית בחשבון העו"ש, מצוידים קומפלט, כרטיסי טיסה ביד ומבוטחים בצורה כזאת שכדאי שיקרה לנו משהו..(טפו טפו, מלח מים..)

 

טרם הנסיעה, הנושא שהכי הטריד אותי הוא עניין התקציב החודשי בטיול. קראתי אינספור בלוגים, נפגשתי עם אנשים שעשו טיול דומה, חישבתי הוצאות עד שעלה לי עשן מהאוזניים וכל זה על מנת שאגיע לבסוף לתקציב מגובש.
לא היה קל. כל אחד מוציא אחרת, הרי זה ברור. היו כאלה שפירטו את ההוצאות שלהם בטיול אבל לא כולל טיסות, היו כאלה שלא כללו ביטוחים, היו כאלה עם שני ילדים והיו כאלה שישנים במעונות משותפים (הרבה יותר זול) בקיצור - קשה לפגוע בול. במיוחד שאין לנו כלל ניסיון בטיולים שכאלה. 

התייעצתי עם מישהי שעוסקת בדבר והיא אמרה לי שניתן לטייל ב 5500 ש"ח לחודש בלי להתכלב (תכלס, זה אומר כן להתכלב, אבל מין כלב כזה מפונק עם תספורת ובגד מצמר בחורף, שלא יהיה קר מסכן.. זה לא אנחנו). ב 8500 ש"ח לחודש אם מתפנקים קצת וב 12000 ש"ח לחודש אם עפים על החיים. 

לא יודע, היה נראה לי חשוד..

אנחנו קיווינו להוציא כ 7500 ש"ח (כ 60$ ליום) בחודש ונערכנו ל 10,000 ש"ח לחודש (כ 90$ ליום). 

כמובן שהשארתי איזו עתודה ובטחונות לכל מקרה שלא יקרה.


אם מדברים על טיול של עשרה חודשים, 10,000 ש"ח לחודש - זה יוצא שצריך כ 100,000 ש"ח נזיל. חחחח קל נכון?
מה לא?
חצי מזה קרן השתלמות, רבע מזה רכב שנמכר ורבע נוסף ממשכורות שאקבל (ימי חופשה וכאלה). יופי, נוסעים...

שתדעו לכם, טיול כזה זה בדיוק כמו שיפוצים בבית - לא משנה כמה תכננתם, תמיד יצא יותר.
איך אמר חכמינו?
"עניין מסוכן הוא - לצאת מפתח ביתך. הנה אתה עולה על דרך, ואם אינך שומר את רגליך, שוב אין אתה יודע להיכן היא עלולה לסחוף אותך" (בילבו באגינס לפרודו, שר הטבעות שני הצריחים)

עברנו כמה מדינות בטיול, לכל אחת מהן מאפיינים שונים וכמובן - מחירים שונים. אספר לכם משהו שידעתי עוד לפני הנסיעה: מעברים הם עסק יקר. ככל שנמצאים באותו המקום יותר זמן - ההוצאות פוחתות. המקומיים מכירים אותך ומתחילים לתת לך מחיר של מקומי, המלון / גסטהאוס מוזיל עלויות בשהייה ארוכה, קונים מזון ושומרים במקרר והכי חסכוני - לא משלמים על תחבורה. הנסיעות כאן יקרות טילים (במונחים של המזרח), גם באוטובוס / רכבת המחיר יקר מאד כשמכפילים בחמש. שלא לדבר על טיסות - וטסנו..
אז איך אפשר לחשב את ההוצאות על נסיעות שנה מראש?
אי אפשר!
כאילו מה? אם נגמר התקציב החודשי ונרצה לעבור אל עיר / ארץ אחרת לא נעבור?
איפה נשמע דבר כזה?
לכן צריך להיערך להוצאות שכאלה.

עכשיו, בואו תעשו חישוב. נגיד וחשבתם על טיול כזה, כמה נראה לכם אתם צריכים להוציא בחודש? תנסו..

אני מבטיח לכם ששכחתם לחשב המון המוני מלאן תלפים דברים, ממש כמוני. למשל.... מממממ בואו נראה -
מגבונים למשל;
חבילת מגבונים עולה כאן דולר וחצי (חבילה קטנה), אוכלים חבילה בשבוע? בשקט. מה זה אוכלים? בולעים..
זה כבר 6$ לחודש, 60$ לעשרה חודשים. וזה רק מגבונים. איפה דאורדורנט, משחת שיניים, סבונים, קרמים, משקפיים שנשברו, סנדלים שנקרעו, חולצה יפה שקורצת מהבאסטה, ארטיק לילדים, שייק פירות, בירה לאבא (שזה התחליף שלי למים בטיול), עיסוי תאילנדי מפנק, עיסוי וייטנאמי מפנק, קמבודי.....
הרשימה לא נגמרת..

3$ ליום מוציאים על מים לשתייה. 3 $ ליום! זה כמעט 100$ לחודש כי מדי פעם יאיר שופך בקבוק.
זה מסוג ההוצאות שניתן לצמצם במספר דרכים. ניתן לפלטר מים בעזרת פילטרים ייעודיים, ניתן לרכוש מיכלים של 20 ליטר אם נמצאים במקום קבוע וניתן למלא בקבוקים במחיר מופחת במקומות מסוימים. אבל עדיין - הוצאה.

בקיצור, מפה לשם משם לפה, אחרי כחצי שנה טיול אני יכול לומר בגאווה שההוצאה היומית שלנו עומדת על כ 100$ ליום שהם 3000$ לחודש כולל הכל חוץ מטיסות מהארץ וחזרה (20,000 ש"ח ששולמו מראש), ביטוח (10,000 ש"ח לכל התקופה - שולם מראש) ורכישת הציוד (שהסתכם בכ 10,000 ש"ח שגם אותו, נכון - שילמנו מראש) . כמובן שהיו עוד מספר הוצאות לא גדולות כגון חיסונים, רישיונות נהיגה בינ"ל..

פגשנו משפחות בדרך שהוציאו הרבה פחות. בהחלט ניתן, אבל אפשר לומר שאנחנו מתפנקים לא מעט וטורפים כמעט כל אטרקציה אפשרית בדרך - ויש לא מעט, והן יקרות משמעותית ביחס לכל שאר ההוצאות. לדעתי, במבט לאחור - שווה.

ההתנהלות הכספית שלנו מתבצעת בעיקר במזומן. למעט מקומות לינה וטיסות שבהם ההזמנות, לעיתים, מתבצעות דרך האינטרנט ואז אנו משלמים דרך pay pal או כרטיס אשראי. עשיתי חישוב, כל משיכת מזומן מכספומטים מקומיים גוררים אחריהם עמלות שמנות שלא ניתן להתעלם מהן, כל שימוש בכרטיס אשראי מחייב כ 3% - 5% תוספת עמלה על מחיר הקניה בנוסף לעמלות ההמרה על המט"ח. עכשיו, אם מגיעים לטיול של כשבועיים שלושה זה לא נורא. אבל בטיול ארוך הסכום הזה מגיע למספרים לא מבוטלים שבדרך כלל גם לא נלקחים בחשבון ההוצאות המקדים ובהחלט הם משמעותיים.
אז בניגוד לכל ההמלצות על נשיאת מזומנים בחו"ל לקחנו איתנו סכום נכבד של כ 5000$ והתנהלנו איתו עד שקיבלנו ביקור ראשון מהארץ (אמא היקרה) וכשהיא הגיעה היא חידשה לנו את המלאי בסכום זהה וכך גם בביקור הנוסף.

בהמשך לשאלה שעולה לכם לראש עכשיו - התשובה היא לא! לא העיק עלי לשאת סכומים כאלה איתי. מעולם לא חששתי מכייסים ומגנבים, אני לא מאלה שמסתובבים עם חגורת בטן / ירך / דוחף בחזייה, אולי כי עדין לא נכוויתי (כאילו, בטח שנכוויתי, בעבודה אני מתכוון, ביד, איפה שהחיבור בין הכפפה לחליפת התקיפה אבל זה היה באימון וזה קרה מזמן ומאז אני מקפיד יותר על המיגון האישי בכניסה לשריפות בחלל סגור - אבל זה לא קשור. נכון? וואי אני מתגעגע לעבודה!!)  וזה לא אומר שאני לא נוקט אמצעי זהירות בסיסיים אם זה לחלק את הכסף בין תיקים, בתאים נסתרים, מקומות מסתור בחדר וכאלה - לא סיפור.

בנוסף, הורדתי אפליקציה של מעקב תקציב, daycost, וכל הוצאה נרשמה כך שבסוף כל יום ידענו בדיוק כמה הוצאנו ועל מה. מבחינתי זה נחמד רכילותית. זה לא שחישבנתי יותר מדי להוצאה היומית. כאילו, אם חרגנו ביום מסוים זה לא אומר שמחר נתקזז. זאת התנהלות שבהחלט מתאימה לחיי היומיום וכך אנחנו מתנהלים בבית אבל החלטנו, יחד, שכאן נרשה לעצמנו לחרוג מבלי לתת דין וחשבון לרשויות על חריגה בתזרים המזומנים כי כפי שאמרתי מקודם - פאק איט!
ואת כל הפאק איטים האלה צריך לקחת בחשבון, בערך, כשמתכוננים לטיול.

עיקר ההוצאות החודשיות שלנו (כ 60% מתחלק כמעט שווה בשווה) הן על לינה ואוכל. זאת במידה ולא נוסעים יותר מדי כי כבר סיכמנו שמעברים הם דבר יקר. את ההוצאות האלה ניתן לצמצם בקלות. תמיד, אבל תמיד ניתן למצוא גסטהאוס זול יותר, מסעדה זולה יותר, להתעורר מאוחר ולוותר על ארוחת בוקר, לסגור פינה עם כריך מה 7/11 וכאלה.. חיסכון של 5$ ליום בלינה ו 5$ ליום באוכל נהיה סופר משמעותי לטווח הארוך. שוב, אני חוזר, עניין התקציב החודשי לא ישב לי בראש יומיום מאז שיצאנו לדרך - עם זאת, ההתנהלות המחושבת הזאת הופכת עם הזמן לשגרה והדברים קורים לבד.

אנו נמצאים כעת בקו פאנגן, מתקרבים אט אט (מהר מהר) לסיומו של המסע המופלא הזה. מה נשאר לנו?
כמה איים? סינגפור? בנגקוק? עזבו שטויות.. מה שכולנו מחכים לו בכיליון עיניים זה הקניות בסוף הטיול. בכל החודשים מאז שיצאנו לא קנינו כמעט דבר למעט הדברים הנחוצים להתנהלות שוטפת. לא  היה קל לבקר בכל השווקים העשירים והקניונים המרשימים מבלי להשתולל והנה בקרוב זה מגיע. נראה איך הכיף הזה ישפיע על סיכום ההוצאות הסופי שלנו בטיול.

כעת, אני יכול בוודאות ובאובייקטיביות לומר לכולכם שלהרים טיול כזה, מבחינה כלכלית, זה לא סיפור גדול.
נכון - זכינו להיות בעלי בית ובכך שהשכרנו אותו צמצמנו לאפס את ההוצאות שלנו בארץ ואף סיפקנו לעצמנו הכנסה כלשהי מדמי השכירות בזמן הטיול.
נכון - זכיתי במקום עבודה מפרגן שאישר לי חופשה ארוכת טווח ועל כך אני אסיר תודה
נכון - הטיול עוד לא הסתיים ומוקדם מדי לעשות סיכומים
ונכון - אני עדין לא יודע מהן ההשלכות של טיול שכזה על התקופה שלאחריו. כשנגיע לגשר, נתפוס את הכושי ונקפוץ איתו בנג'י אחרי המבול (או משהו כזה)
אבל באמת חברים, ממש לא סיפור..
 

אני מקווה ששפכתי קצת אור (איך אפשר לשפוך אור? זה כמו ללכת להביא סרגל מאמצים, או לטחון אבקת חשמל..) על חלק מהשאלות שלכם. אם יש למישהו מכם עוד עניין שאני יכול לפרט עליו, בהחלט ניתן לפנות אלי או אל אושרת בתגובות או באופן פרטי.

פרק נוסף על תאילנד נכנס לתנור ויהיה מוכן בקרוב

דרישת שלום חמה וגעגועים עזים

היום אין תמונות!
ככה!
תתגעגעו קצת, מה קרה?
peace and love

IMG_3539.JPEG

במשפחתנו חמש נפשות

גיא, בן 45, שכיר, יוצא לחל"ת. אושרת, 42, שכירה, בקרוב תהיה בין עבודות. תמר, 15.5, תלמידה, כרגע מפספסת כיתה י', רועי, בן 14.5, כרגע מנסה להתחבר למציאות ויאיר, בן 10.5, רק עושה בלאגן...

 

הצטרפו לרשימת תפוצה שלנו

! איזה כיף שנרשמת

  • Facebook
  • Instagram

כל הזכויות שמורות למשפחת אדר

bottom of page